ЕВО НАМА ВИДОВДАНА

Ево нама Видовдана

,,Видовдане мој очињи виде, тобом видим што други не виде.” (Митрополит Амфилохије)

 

Стиже нам Видовдан! Не било какав дан, већ тај један, јединствени, пред којим сваки слободномислећи припадник српског национа, са трепетом загледан у себе немо стоји, нижући молитвено и благодарно имена својих праотаца и праматера, милујући их трептајима своје душе и откуцајима срца, потврђујући тиме њихово двојако, небоземно и неугасиво постојање и живот: Лазар, Милица….Стеван, Ранка, Миодраг, Милијанка, Славка, Добросав, Зорка,  Милан, Петар, Живојин, Душан, Никола, Анђелија, Десанка….

Стиже на Видовдан, и ја јасно на крају те непрегледне колоне, како познатих тако и имена која чиле из сећања и ликова који бледе и које заборав прети да одузме, видим једно упражњено место. Нема сумње, знам за кога је! Хоћу ли се прибројати? Хоћу ли и ја смоћи снаге да искорачим из удобности свакодневице и закорачим ка вечности? Хоћу ли моћи да се усправим, храбро и достојанствено, одолевајући насртајима оних који покушавају да обесмисле њихову жртву, њихов искорак ка вечности, њихово опредељење, проглашавајући их митовима, поетским легендама, романтицизираним плодовима маште  пораженог и обезглављеног народа? Какав парадокс! Како обесмислити некога кога је Логос Божији, Реч Божија, Смисао свега, испунивши занавек осмислио?

Eво, Видовдан стиже, а нас  ,,учени” ,,едукују” да нема и да никада било није никаквог Обилића, Топлице и многих других ,,који живе докле сунце грије”(Његош). Не потврђују, веле нам, кредибилни историјски извори њихово постојање. Безумници! Не схватају да је сваком палом јунаку на Косову Пољу име било Милош а презиме Обилић. Не разумеју, помрачени њихови умови, док бесним, запенилим устима клеветају, и да је сваком пострадалом борцу, од онога дана, па преко Љубића, Мишара, Чегра, Кајмакчалана, Брегалнице, Мојковца, па све до Кошара, име било Милош Обилић или Топлица Милан.

Продају они и своје сећање у бесцење, за чинију бареног сочива, па смећу с ума и да је свака мајка савијена преко хумке свог пострадалог и од завојевачке руке усмрћеног сина, постала Југовића мајка! Као и свака она гурнута ка мраку дубоке јаме, где је кончину овоземаљску задобила, стишћући чврсто уз своје груди новорођено чедо!

Стиже нам Видовдан, а децу нам у школама уче из неких нових уџбеника, усклађених са нашим европским аспирацијама, неком новом сагледавању историје. Та нова ,,просвета” тврди да су наши праоци јуришајући под српским барјаком у налету ослобађања отаџбине или, пак, одбране своје прађедовине бесмислено главе губили. Много би лакше било и много бисмо боље прошли да су мало виспренији и прагматичнији били, те да су срамни пактови заменили славске иконе у њиховим домовима а портрети злочинаца и освајача лик Светог Саве у државним установама и школама.

Ето нама још једног Видовдана, и о њему нам језик расрбљавају, а писмо потискују. Кажу нам да неким фамозним поглављима смета наша језична  философија, и да се наш језик испречио на путу жељених интеграција. Морамо их, дакле, на свеопшту радост и одобравање, реформисати!

Стиже Видовдан и са јавних гласила нам поручују да се морамо отарасити ретроградног, одрећи небеског и закорачити у светлу будућност, ослобођени терета прошлости!  Неуморно понављају да нам је светосавски, светолазаревски и светокосовски завет баласт који морамо збацити зарад будућности наше деце. Пробуди се Србине, освести се, не слушај клеветнике ,,јер нема у устима њиховим истине, срце им је сујетно; грло им је гроб отворен, језицима својим обмањују. Суди им, Боже, да одступе од замисли својих; по мноштву безбожности њихове избаци их, јер Те преогорчише, Господе.”(Пс. 5:10-11).

Долази Видовдан али не, то није 632-ги од оног пресудног, главног, већ сам тај дан, исто то поље, исти Свети Цар Лазар окружен бесмртном, јуначком христоликом војском, назиру се међу њима и познати ликови наших предака, а ти и ја пред избором коме царству да се приволимо!

О Видовдану, 2021. лета Господњег,

Предраг Бојовић протопрезвитер

1 thoughts on “ЕВО НАМА ВИДОВДАНА

  1. Драгана Дракулич-Прийма says:

    Хвала, оче Предраже!
    Срећан Видовдан и срдачан поздрав из Русије!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.