Српски фестивал у Лос Анђелесу

Српски Фестивал у Лос Анђелесу

Освануо је диван сунчан дан 25. маја 2019. године. У светосавској Парохији лосанђелеској, створеној апостолским трудовима Светог Севастијана (Дабовића) давне 1909. године, ужурбано су текле последње припреме за одржавање традиционалног дводневног српског фестивала и фудбалског турнира, који окупља љубитеље српских кулинарских специјалитета, добре музике, срдачног дружења и фудбала, без обзира на етничку или, пак, језичку припадност.

Свети Сава је био и остао истински “Homo Universalis”, или можемо са правом рећи и ,,свечовек” (како je Свети Ава Јустин називао Достојевског), а Срби су у свету познати као добри домаћини, тако да је и за очекивати да се крај српског храма и пројављује, изнова, та његова (те, стога, и наша) васељенска димензија. Осим Срба и Американаца овај фестивал посећују Руси, Белоруси, Украјинаци, Јермени,  Грци, Јужноамериканци, па чак и понеки Кинез. Сви подједнако уживају у укусној храни, коју са љубављу припремају сестре из локалног огранка Кола Српских Сестара, одличној атмосфери, фолклорним наступима парохијске Фолклорне Групе ,,Калемегдан”, богатој српској традицији, али и у духовном опиту који доноси  сусрет са лепотом православног храма, који плени и преплављује сва човекова чула.

 

Најважнија споредна ствар на свету сабира и своје поклонике, тако да на овом фестивалу и турниру учествују и гостују, на позив домаћег ФК ,,Равна Гора” и фудбалски клубови из Лас Вегаса, Феникса, Сан Хозеа и других оближњих градова. Ове године је на турниру узео учешћа и један чисто мексички тим, који свој пријатељски однос са Србима заснива на успешној сарадњи са прослављеним српским фудбалским стручњаком Бором Милутиновићем.

Упоредо са поменутим фестивалом у овој парохији, већ неколико месеци, трају припреме за највећи догађај у њеној историји. Наиме, СПЦ ове године прославља осам векова од стицања самосталности Српске Православне Цркве (1219 – 2019). Овај јубилеј је од прворазредног значаја за наш идентитет те ће се, стога, са поносом и одговорношћу обележити и прославити и у Лос Анђелесу, једном од најудаљенијих тачака наше дијаспоре.

Од 30. августа до 1. септембра, ова парохија ће, предвођена својим Епископом, Владиком западноамеричким др. Максимом, угостити многе угледне госте, међу којима су Његова Светост Патријарх Српски Г. Г. ИРИНЕЈ, Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски АМФИЛОХИЈЕ, Високопреподобни Игуман Царске Лавре Манастира Хиландара Архимандрит Методије, бројне друге српске епископе из матице и расејања, високе представнике осталих помесних православних јурисдикција, представнике дипломатског кора, локалних власти и многобројан верни народ западне Америке.

 

Том приликом ће бити освештан и живопис у овом монументалном храму Светог Саве, који доминира у котлини ,,Сан Габријела” (Св. Гаврила), а који су, вери одани и љубављу испуњени, наши сународници подигли 1984. године, следујући тако примеру наших предака који су први храм у Лос Анђелесу саградили 1910. године, са свешћу да ће он бити стожер њиховог духовног и националног идентитета, место сабирања, социјализације, сигурно уточиште, али и светионик и путеводитељ на компликованом путу живљења у дијаспори, на који су се отиснули.

Јубилеји су прилика да се подсетимо ко смо, шта смо и куда смо се запутили, као и да то исто посведочимо и пред светом.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.