THE SECOND SUNDAY OF GREAT LENT AT OUR CHURCH

On March 28, 2021, the second Sunday of Great Lent, His Grace Bishop Maxim concelebrated the Divine Liturgy at the Saint Sava Serbian Orthodox Church in San Gabriel, California with the parish priest V. Rev.  Predrag Bojovic, Rev. Jovan Katanic, and Diocesan Deacon Vladan Radovanovic, together with the faithful of the parish

On this Sunday of Lent, the Orthodox Church commemorates our Holy Father Gregory Palamas, Archbishop of Thessalonica, the Wonderworker.

ДРУГА НЕДЕЉА ВЕЛИКОГ ПОСТА У НАШЕМ ХРАМУ

На западу Сједињених Држава Америке у Сан Габријелу, Калифорнији, сабрао се наш народ у храму посвећеном Светом Сави да са својим Епископом и свештенством принесе молитве благодарности на Светој архијерејској Литургији у другу недељу Великога поста. Епископ западноамерички г. Максим је поздравио и благословио окупљене који су га испред храма дочекали радосних лица. После дочека кренуло се у светињу да се принесу Дарови и молитве благодарности Створитељу свега који нас је својом светлошћу и дејством створио из небића и наставља да нас води на путовању кроз васцели живот, као и кроз Велики и часни пост на чијим стазама корачамо, ходећи према најсветлијем дану Васкрсења.

Улазећи у храм појало се Благодатној Дјеви из које се оваплотио превечни Бог, а по уласку је започела Света архијерејска Литургија. После прочитаног Јеванђеља Епископ Максим је произнео надахнуту беседу. Говорећи о прочитаном Јеванђељу, Епископ је верне подучио и подсетио на живо сећање које Црква чува на Светог Григорија Паламу, чијој успомени је посвећена друга седмица Великог поста, Пачиста недеља. Ове недеље се исказује поштовање према важној стварности наше хришћанске вере а то су божанске, нестворене енергије, које се још називају и: светлост, благодат, слава Божија. Све оно што Бог својим стваралачким чином претвара у дело представља Његову енергију, подучио је Епископ. Говорећи даље о Светом Григорију Палами подсетио је да је он својим ученицима, следбеницима, монасима Свете Горе и свим настављачима тог предања говорио да истински хришћани, истински монаси у свом молитвеном повезивању са Господом појединачно али и у заједници имају искуство Божије светлости која је нестворена за разлику од светлости коју видимо у свету који нас окружује. Светлост која нас окружује није вечна, него има свој почетак и крај, за разлику од светлости која долази од Господа, светлост која је пре свих векова, која обасјава човека, зрачи му као и васколикој творевини, додао је Архијереј. Владика је нагласио да нам је ова светотројична стварност дарована у Христу. Јер, и Св. Григорије, поучавајући ученике, говорио да је управо Таворска светлост управо била нестворена светлост коју су ученици видели својим очима, Божијим допуштењем. У веома садржајној беседи верни су могли чути да се величина и величанственост Божија показује Живи и Истинити Бог жели да творевина буде причасник нечег што карактерише Његово биће, а то је Његова слава и енергија. Потом је, закључујући беседу, Епископ позвао верне да се увек моле да нас Христова светлост просветљује, а она се задобија чистим срцем, подсећајући још једном на Св. Григорија Паламу који је на почетку свога пута молио Мајку Божију да просветли његову таму. Истинска светлост се задобија у сусрету са Господом, у сусрету на Светој Литургији чије завршне речи доносе стихове ”Видесмо светлост истинску”, завршио је беседу Епископ Максим.

После завршетка беседе и тзв. Литургије речи, уследила је Литургија верних или Евхаристија, пошто су рукама нашег Архијереја принети Свети Дарови Богу Оцу, а заузврат је светотројична благодат засијала као истинска светлост оприсутњења Царства Божијег у времену и простору. Молитве и возгласи Епископа са свештенством праћени су одговарањем хора парохије Светог Саве. Христов долазак међу нас доноси нам највећу светлост и енергију-Васкрсење. Васкрсење на Светој Литургији јесте причешће верног

народа стога је велика радост поменути велики број сједињених у Телу и Крви Господњој и међу њима највећи број најмлађих.

Епископу Максиму су саслуживали протојереј-ставрофор Предраг Бојовић, јереј Јован Катанић и ђакон Владан Радовановић. Прота Предраг се на крају службе захвалио Преосвећеном владици на љубави и посети.

Некада су се испред наших храмова сабирали верни након Литургије и саборовали у портама. Данас у расејању као и отаџбини већина наших храмова захваљујући вредном и верном народу има парохијске домове. Услед епидемиолошке ситуације верни народ се ове недеље подсетио прошлих времена и саборовао испред храма са својим Епископом и свештеницима на трпези љубави коју су приредили вредне сестре парохије при цркви Светог Саве.

На крају Епископ Максим је поздравио све очинским поздравом и пренео благослове и поздраве Његове Светости патријарха српског г. Порфирија. Остаје ова недеља у дивном сећању цркве Божије уз благодарност Господу за овај дан и захвалност за све благослове који на нама почивају.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.