Прослава Светог Саве у Лос Анђелесу

Освануо је диван сунчан дан 30. јануара 2022. године када је српска Парохија у Сан Габријелу прославила највећег просветитеља и првог Архиепископа српског Саве. У овој светосавској Парохији ужурбано су текле последње припреме за прослављање Светог Саве Српског и Свеправославног.

Васељенска димензија овог Празника показана је учешћем браће и сестара различитих националности: осим Срба и Американаца било је и Руса, Белоруса, Грка и др.

Литургијским Сабрањем председавао је Епископ Максим, уз саслуживање свештеника Лазара Васиљевића, Предрага Бојовића и Владана Радовановића.

После Свете Евхаристије, у којој је учествовао неуобичајено велики број деце и верних (имајући у виду тренутне пандемијске околности), уследила је литија предвођена најмлађим светосавчићима а затим и славски банкет за преко 200 присутних учесника овог небо-земног славља. На почетку банкета Владика Максим је благословио славски колач и жито, преломивши га, окружен раздраганом дечицом, са овогодишњим кумовима г-дином Дејаном и г-ђом Љиљаном Мишковић, као и њиховим сином ипођаконом Јованом Мишковићем. За наредну годину, ове велике части се удостојила и прихватила породица г-дина Драгише и г-ђе Шари Благојевић, те је уз аплаузе и примила део колача од овогодишњих кумова.

На одушевљење свих присутних уследио је затим и пригодан програм, у којем су деца ове Парохије која похађају верску наставу, као и чланови парохијског црквеног хора, својим талентима принели њихово скромно уздарје и благодарност Светом Сави, али и богата славска трпеза, коју су припремиле чланице локалног огранка КСС-а.

“Појте му Срби песму и утројте” су стихови који су у потпуности остварени ове године поводом парохијске славе у Лос Анђелесу, будући да је, након једногласно и једносрдачно отпеване светосавске химне, уследила песма и игра подстакнута радошћу молитвеног и благодарно сећања на Светог Саву Српског и Свеправославног.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.